Eylül 13, 2017

Bir Kardelen Çiçeği


Bazen içinizdeki ses çığlık atmanızı söyler fakat aklınız bunun bir işe yaramayacağını gösterir. Onu kalbinizden sökerken her şeyin kökten geldiğini hissedersiniz. Nefes alıp verirsiniz, patlamış bir silahtan çıkan merminin hızı misali. Etrafta söylenilenleri kulaklarınız işitmez, aynı ses döner durur kafanızda. Söylediği güzel sözleri sayıklamaya başlarsınız. Bir daha duymak istersiniz, ama sadece istersiniz. Aklınıza takılan her sorunun başını nedenler çeker. Bir şeyler yapmak istersiniz ama zaman denilen illet sizi çoktan sollamıştır. Artık bir şeylerden vazgeçmek zorunda kalmışsınızdır. Atan kalplerinizle duyan kulaklarınız, inkar eder olan bitenleri. Fakat, olmuştur. Birileri yine gitmiştir.

Sıcak yaz gününde açabilen tek kardelen çiçeği girdi hayatıma. Zorluklarla baş ettiğini, güneşe bakışından anladım. Ona umutla bakıyordu. Fanilere umut bağlamayı çoktan bırakmış bir kardelen çiçeğiydi. Kimse ona bir çiçek olduğunu söylememiş gibi gülümsüyordu, sanki içinde rutubet kapan bir duvar vardı. Birilerinin o duvarı yıkmasını isterdi fakat kendinin de yıkılacağının farkındaydı. Acılarının kendinden ibaret olduğunu bilen bir kardelen çiçeğiydi. Yaprakları kurumuş olsa da etrafına müthiş kokular saçardı. Ona göre kendisi dikenlerin arasında yapayalnız, sadece solunca değeri anlaşılan bir çiçekti. Oysa ki zorluklardı, onu güzel yapan. Sanki sürekli acılarını taşıdığını hissettiğim bir çantası vardı, omzundan düşürmediği. Bir şeylerin aklından çıkmadığını düşündüren elleri vardı, sürekli kıpırdayan. O güzeldi, güzdü. Her ne kadar bir kış çiçeği olsa da Kardelen, bize en çok o güneşli günleri yaşattı.

Hayat aslında bir gülücükten, bir öpücükten, bir sarılmaktan geçer. Hayat o kadar da zor bir sınav değildir. İyi insan olmakla yetinmeyin tabii ki ama onsuz da kalmayın. Etrafınızdakilere yok olduğu zaman kıymet vermekten vazgeçin. Bu hem yanınızdakini uzaklaştırır, hem de mezardakini güldürür. Kalbinizden çıkan o güzel hisleri kelimelerle buluşturmalısınız. Dünya size kin, nefret ve öfke biriktirecek kadar vakit tanımadı. Siz sadece etrafınızdaki güzellikleri tanımakla yetinin. 

Eğer değerini bilirseniz, ölüm en güzel nimettir. Gerçeklere açılan tek kapı, yalanlardan kurtulan tek yoldur. Giden birini suçlamak en büyük suçtur. Nefes aldığınız sürece, insanların yaşama hevesine ortak olun. 

Hepimiz için gökyüzünde mutlaka bir yerler vardır.

(Bu paragraflar, 09.09.2017 tarihinde vefat eden Kardelen Dinçer için dökülmüştür.)
Samet Tutal
Samet Tutal

Blogda fazlaca profesyonelim, hayatta bayâ acemiyim ve kendimle oldukça barışığım. Her şeyi eleştiren ve eleştirilmeye de açık bir insanım.

13 yorum:

  1. Mekanı cennet olsun.
    Haklısın kardeşim. Nefes aldığımız sürece yaşama hevesine ortak olmak lazım.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba! Sizi izlemediğime inanamıyorum; gözümden nasıl kaçmış..Şimdi blogunuzu güzelce gezeceğim bir bardak çay eşliğinde, ellerinize sağlık..

    Birini mi kaybettiniz? Öyleyse eğer çok üzüldüm. Sabır dilerim Samet bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biriyle birçok şeyi kaybettim evet, teşekkür ederim. Çay önemlidir :)

      Sil
  3. Başın sağ olsun kardeşim. Ölüm nimettir sözü ne vurucu olmuş öyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dostlar sağolsun. Öyle oldu, teşekkür ederim.

      Sil
  4. Demek yolculuk böyle sonlandı. Ben bu üzüntüyü tanıyorum oğlum. Fakat çok üzgünüm. Başın sağ olsun. Tıkandım ve anlatımın yorumları kusacak kadar kaliteli. Oğlum :(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin hakkını ancak gelip ellerini öperek öderim annem. Hep yanımda oldun, iyi ki varsın sen.

      Sil
    2. Sen de iyi ki varsın. Hakkım varsa da helal olsun oğlum benim. Sağlığına dikkat et. Gözlerinden öperim.

      Sil
    3. Seni görmeyi çok istiyorum ayrıca. Allah nasip eder inşallah oğlum.

      Sil
    4. İnşallah, bende çok istiyorum.

      Sil
  5. Çok güzel ifade ediyorsun kendini. Bir şey sormak istiyorum bu ölen kişi neyin oluyordu?

    YanıtlaSil