Temmuz 18, 2016

Doğrulukla Dürüstlük Arasındaki İnce Fark




Dürüst kelimesinin anlamı "Doğruluk" demektir. Doğruluk kelimesinin anlamı ise "Dürüst Olmak" demektir. Durum bu ise, aradaki ince fark nedir sizce?

Yazımı felsefik bir düşünce olarak kabul edersek; her dürüst davranış bir doğruyu doğuramayabilir fakat her doğru davranış bir dürüstlük gerektirir. Örneğin bir durumda bir çok seçenek var ve bu seçenekler arasında birden fazla doğru var. Eğer sen bulunan tüm doğruları kabul edersen doğruluk üzerine kurulmuş bir cevap vermiş olursun. Fakat, ortada birden fazla doğrunun olduğunu bildiğin halde; sana doğru gelen yanlışı kabul etmen seni dürüst yapar. Kısaca durum böyle.

Neden yarışmalarda soruya verdiğin cevap sonrasında "Dürüst Cevap!" değil de "Doğru Cevap!" diyorlar? Ya da neden bize güvenmeyen birisi "Bana Doğru olacaksın?" değil de "Bana Dürüst Olacaksın?" diyor? Arada ki ince farkı tam olarak bende bilmiyorum, yorum üzerine kurulmuş bir yayın yazıyorum.

Bence, Dürüstlük tüm doğruların içinde yanlış olan ya da tüm yanlışların içinde doğru olandır. İki doğrunun olduğu bir yerde sana doğru geleni seçiyorsan bu dürüstlüktür işte. Ya da tek doğrunun olduğu bir yerde yanlış da olsa senin bildiğin doğruyu söylemek dürüstlüktür. Kafanız karıştı değil mi? Aynı durumdayız.

Bir örnekle açıklamak istiyorum; Mesela bir insan size 50 kişilik bir topluluğu gösterip "Hangilerini Tanıyorsun?" dediğinde burada doğruluk ve dürüstlük kavramı devreye giriyor. Eğer siz o topluluktan tanıdığınız herkesi söylerseniz doğruluk üzerine kurulan bir cevap vermiş olursunuz. Fakat, o topluluktan tanıdığınız, tanımamazlıktan geldiğiniz, çok iyi tanıdığınız halde tanımadığınızı söylediğiniz gibi durumları ele alarak cevap vermek dürüstlüğü temsil eder.

Anlayacağınız o ki, Dürüst olurken duygular devreye girer. Fakat doğru birdir, herkesin kabul gördüğüdür.

Sizce bu iki kavram arasındaki fark nedir? Yorumlarınızı dört gözle bekliyorum; fikirlerinizi çok merak ediyorum. Sevgilerimle..
Adsız
Adsız

Blogda fazlaca profesyonelim, hayatta bayâ acemiyim ve kendimle oldukça barışığım. Her şeyi eleştiren ve eleştirilmeye de açık bir insanım.

2 yorum:

  1. DÜRÜSTLÜK İNSANIN KİŞİSEL KARAKTERİNE BAĞLIDIR..! DÜRÜSTLÜK KİŞİNİN KENDİ ELİNDEDİR BUNU KULLANIR VEYA KULLANMAZ..!? DOĞRU İSE TOPLUMSAL BENİMSENİN BİR SONUCUDUR YANİ DOĞRU BİREYSEL DEĞİLDİR AMA DÜRÜSTLÜK BİREYSEL OLABİLİR..! DOĞRU TEKTİR...? BU TEZDE TARTIŞILIR ZİRA DOĞRULARI TAYİN EDEN TOPLUMSAL KÜLTÜRDÜR.! ÖRNEĞİN JAPONYADA BİR KADINA YILAN GİBİSİN DEMEK İLTİFATTIR VE DOĞRU KABUL EDİLİR ÜLKEMİZDE İSE YANLIŞ VE HAKARETTİR..! ÇOK GENİŞ BİR KONU AMA İLGİNÇ BİR KONUYU SEÇMENE NAÇİZANE SEVİNDİM..! SEVGİ İLE KALIN D.U

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu değerli yorum için teşekkür ederim.

      Sil