Nisan 09, 2016

Aslında Sokak Hayvanları Yoktur



Eğer bu yayını okuyup, daha fazla insanın böyle şeyler bilmesini istiyorsanız lütfen paylaşın. Şimdiden bunun için teşekkür ediyorum ve yazıma geçiyorum.

Evet dostlarım, sokak hayvanları diye bir şey yoktur. Onları biz sokak hayvanına çeviriyoruz. Sokakta yaşayan hayvanlarla birlikte yaşamayı bilmiyoruz ve onları bazen canlıdan bile saymıyoruz.

Öncelikle en çok duyduğum bir şikayetle başlayacağım. "Köpekler çöpleri karıştırıyor!" diyorlar. Sizce neden hiç düşündünüz mü? Siz akşam yediğiniz o güzel yemeklerin yarısını köpeklere vermek yerine çöpe postaladığınız için, köpekler de çöpleri bir besin kaynağı olarak görüyor ve dağıtmak zorunda kalıyorlar. Sorun kim de sizce? biz de.

Kedi ve köpeklere tavuk kemiği verilmemelidir, çünkü genellikle pişirdiğimiz tavukların kemiklerini veriyoruz ve bu kemik piştiği için keskin olabiliyor. Kedi ve köpekler bunu yerken iç organlarını zarar görebilir lütfen dikkat edin.

Sokakta yaşayan hayvanlara besleyici yönü ağır bastığından; yoğurt, süt, ve haşlanmış yumurta verilmelidir. Bunlar genellikle kedilere verilir. Köpeklere ise kasaptan et verilir. Bakın sosa boğulmuş etinizden köpeklere vermeyin. Onları rahatsız eder. "Onlar ne bulursa yer, buna şükretsin!" demeyin lütfen. Bu konuda biraz hassas olun.

Onlar için kapınızın önüne bir tas su koyun. Neden hayvanlar susuz kalsın ki? Şaka gibi ama susuzluktan ölen sokak hayvan sayısı düşündüğümüzden çok daha fazla.

Önemli bir konu daha: "Sokak hayvanlarından korkuyorum." Emin olun onlarda bizler kadar bizden korkuyorlar. Saldırgan olduğunu düşündüğünüz hayvanların yanından geçerken göz teması kurmaktan kaçının. Koşmaya çalışmayın çünkü sizin ondan korktuğunuzu anlar ve yakalama hissi açığa çıkar. Bunlar çok önemli şeyler.

Şimdi ki çocuklar gerçekten sokak hayvanlarına düşman oldular. Onları gördükleri yerde ıslık çalarak sinirlendirmeye çalışıyorlar, tek bulduğu hayvana eziyet ediyorlar, yemeğine bulaşıyorlar ve daha bir sürü şey. Sizce sorun bizde değil mi? Çocuklarımıza onlara nasıl davranmamız gerektiğini öğretmemiz gerek.

Kuduz belirtileri gördüğünüz bir köpeği öldürmek yerine, yetkili birilerine haber verip sonucunu bekleyebilirsiniz. Mesela yanlış bilinen bir şey var. "Salyası akıyorsa o köpek kuduz dur." Hayır bu yanlış bir tespit. Kuduz olan bir köpek tek gezer, yemek yiyemez ve saldırgan olur. Bunlara da dikkat ederseniz çok sevinirim.

Böyle bir yazıyı yazmak gerçekten içimden geldi. Bir de Ece Evren'nin "Heyy!... Bende Varım Dünyada..." serisinde ki kedisine yapılan haksızlıklar bu yazıyı yazmamı sağladı. Lütfen insaflı olun ve hayvanları koruyun.
Adsız
Adsız

Blogda fazlaca profesyonelim, hayatta bayâ acemiyim ve kendimle oldukça barışığım. Her şeyi eleştiren ve eleştirilmeye de açık bir insanım.

6 yorum:

  1. Samet,oğlum.Hayvanlara bakış açısı onca yayına rağmen değişmiyor bazı insanlarda.Sağol, bu konunun üstünde durduğun için.Paylaşalım fakat rağbet görmüyor üzülüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz yapmamız gerekn şeyi yapalım da bırakın insanlar yapmasınlar. Devran dönecek, Allah'a hesap verecekler.

      Yorum için çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Evet haklısın insanlar bu konuda bilinçlenmeli,açıkcası okuyunca doğru bildiğim şeylerin yanlış olduğunu fark ettim onlara yardım ettiğimizi sanarken bi açıdan onlara zarar veriyoruz oysaki onların istediği biraz su yemek ve sevgi ...bilgilendirdiğin için saol

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz da olsa birşeyler aydınlatabilmişsem ne mutlu bana. Yorumun için çok teşşekkür ederim.

      Sil
  3. Çok haklisin, hayvanlar zaten doğal ortamda yasarlar. Biz doğal ortamı bozdugumuz için onların yasam alanlarını işgal ediyoruz. Yasayacak yer birakmiyoruz. Buna bir çözüm bulmak lazim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bir çözüm bulmak şart.

      Sil